
Historievandringer: Brøndbyvester Landsby
Tre byvandringer blev det til, da Forstadsmuseet og Brøndby-Bibliotekerne i efteråret gik sammen om at tilbyde en helt ny måde at opleve både historien og litteraturen på. Med udgangspunkt i én af de tre Brøndby-bydele blev der fortalt om drømmene for idealsamfundet med vugge-til-grav byer, landsbylivets hårde vilkår med møddinger og stinkende åløb, og de skygger Anden Verdenskrig kastede over Vestegnen for både modstandsfolk, sympatisører og den regulære beboer.
Mens museumsinspektør Lisbeth Hollensen fortalte om livet i Brøndbyvester Landsby gennem det 19. og 20. århundrede læste litteraturformidler Nanna Søndergaard Larsen op fra litteratur, der viser udviklingen fra nationalromantikkens idylliske fremstilling af landsbylivet videre til det moderne gennembruds rå realisme og frem til samtidens ironiske og humorfyldte blik på landsbymentaliteten.
Herunder kan du læse mere om og reservere de bøger, der blev læst op fra under rundturen i Brøndbyvester plus få lidt ekstra inspiration til både litteraturelskeren og den historieinteresserede.
Hos de nationalromantiske digtere som H. C. Andersen og Emil Aarestrup er landsbyen gerne et baggrundstæppe for idylliske scener af familielykke og romantisk kærlighed. Vejene bugter sig, børnenes æblekinder strutter af sundhed, himlen titter frem i gadekærrets vandspejl. Men 1800-tallets landsbyliv var især hårdt og slidsomt, en virkelighed der med Det moderne gennembrud får en plads i litteraturen.
På aftenens vandring hørte vi også nogle samtidige forfatteres fremstillinger af landsbysamfundet, og her var det især en distinkt fortællerstemmer, der kendetegnede teksterne. Fortællerstemmer, der lagde vægt på landsbyens kollektive og altseende natur og som på ironisk vis viser, hvordan de andres blik påvirker os.
Der blev læst digte og uddrag fra:
- H. C. Andersen: Samlede digte
- Emil Aarestrup: Slangekys & Erotiske Situationer
- NFS Grundtvig: Deilig er den Himmel blaa: udvalgte digte
- Henrik Pontoppidan: Fra hytterne
- Ludvig Holberg: ”Jeppe på Bjerget”
- Rasmus Daugbjerg: Rygtet
- Ida Marie Hede: Suget eller Vasker du vores fuckfingre med dine tårer?
- Harald Voetmann: Tingtale