
Historievandringer: Brøndby Strand Parkerne
Tre byvandringer blev det til, da Forstadsmuseet og Brøndby-Bibliotekerne i efteråret gik sammen om at tilbyde en helt ny måde at opleve både historien og litteraturen på. Med udgangspunkt i én af de tre Brøndby-bydele blev der fortalt om drømmene for idealsamfundet med vugge-til-grav byer, landsbylivets hårde vilkår med møddinger og stinkende åløb, og de skygger Anden Verdenskrig kastede over Vestegnen for både modstandsfolk, sympatisører og den regulære beboer.
Mens museumsinspektør Lisbeth Hollensen fortalte om visionerne for Brøndby Strand Parkerne læste litteraturformidler Nanna Søndergaard Larsen op fra digte, romaner og essays, der fremstillede den arkitektoniske idealisme og beskrev opvæksten i blokkene.
Herunder kan du læse mere om og reservere de bøger, der blev læst op fra under rundturen i Brøndby Strand Parkerne plus finde lidt ekstra inspiration til både litteraturelskeren og den historieinteresserede.
I litteraturen om det moderne velfærdssamfunds boligbyggerier fremstilles drømmene om komplette byer-i-byen, der giver adgang til kultur såvel som natur og hvor mennesket kan fødes, leve og dø. Men som tiden går og udviklingen ruller, begynder andre fortællinger at trænge sig frem. Fortællinger, der fokuserer på betonens rå brutalitet og de sociale vilkår i blokken.
På vandringen kaldte Nanna det for ”Blokkens litterære vidnesbyrd”, når forfattere gennem litteraturen beskriver og bearbejder opvæksten i idealbyens boligblokke. Her møder vi især skildringer af en barsk barndom præget af den grå beton, men der opstår også glimt af poetisk skønhed og boligblokkene viser sig som et mangfoldigt rum med højt til himlen.
På aftenen blev der læst uddrag og digte fra:
- Harald Voetmann: Tingtale
- Tage Skou-Hansen: Krukken og stenen
- Vita Andersen: Tryghedsnarkomaner
- Morten Pape: Planen
- Aydin Soei: Forsoning
- Inger Christensen: Verden ønsker at se sig selv
- Isam B.: Fædreland