

Et Brøndbyøster-par over there
I 1920’erne rejste det unge par fra Brøndbyøster, Johanne og Carval, til Vancouver i Canada. Johanne var født og opvokset på Brøndbyøstervej 131 hos den lokale smed Windekilde, mens Carval, som var elektriker, kom fra Amager. Inden de rejste vest på, boede han i perioder hos Johannes familie i Brøndbyøster. Carval selv havde familie boende i Canada i forvejen, og det var derfor oplagt at søge lykken i det canadiske. Han rejste derover i forvejen, og få år senere fulgte Johanne efter.
Rejsen derover
Turen til Canada var lang. Den foregik pr. skib ad flere omgange og gik blandt andet via Sverige, Norge, England og USA. For mange af de danske udvandrere var engelsk et fremmed sprog, man som håndværker eller almindelig arbejder typisk ikke havde det store kendskab til. Derfor udgav Skandinavien-Amerika Linien også en lille parlør med de mest nødvendige ord og sætninger og ikke mindst, hvordan man skulle udtale ordene.
Nyt liv i Canada
Johanne flyttede til Canada i 1928, og samme år blev hun gift med Carval derovre, hvor de bosatte sig i Vancouver. Inden brylluppet havde Johanne hæklet et kæmpe brudetæppe. En bedrift som nåede frem til de lokale medier. Carval var så imponeret af Johannes arbejde, at han sendte et foto ind til den lokale avis med bud om, at Johanne og han snart skulle giftes. Selve vielsen stod den danske pastor Elias Marius Favrholdt, mens et par andre danskere var med som vidner. Favrholdt havde selv emigreret til USA i 1923. I 1928 blev han sendt til Canada af den danske evangelisk-lutherske kirke i Amerika for at tjene danskerne i Vancouver, og hvor han altså også stod for at gifte Johanne og Carval.
Farvel og på gensyn
I 1931 vendte Carval og Johanne tilbage til Danmark. De havde nu hjemme i to lande og havde nået at få en ny omgangskreds i Canada. Inden de rejste, fik de derfor en masse af deres nye venner og familie i Canada til at skrive små hilsner til dem som et evigt minde fra deres tid i Canada. Hilsnerne er primært på engelsk, men her og der sniger der sig også danske ord og vendinger ind blandet op med engelsk fra dem af deres nære og bekendte, der stadig kunne lidt dansk.
Endnu en rejse vest på – denne gang USA
Da Johanne og Carval kom hjem til Danmark, flyttede de ind hos Johannes forældre på Brøndbyøstervej, men i 1948 søgte Carval igen mod vest, denne gang til Amerika. Også her havde han familie boende, og så var han begejstret for måden, man arbejdede på i Amerika. Det var i hvert fald et af hans argumenter i hans ansøgning om at emigrere til Amerika.
Igen blev Johanne hjemme i Danmark, men flyttede efter et par år senere. De bosatte sig i Milwaukee i Wisconsin, hvor de også boede, da Carval døde i 1977. De kom dog jævnligt på besøg i Danmark, og efter Carvals død flyttede Johanne hjem til Danmark, hvor hun levede indtil sin død i 1985.
Med et ben i hvert land
Det kunne være sin sag at emigrere, når resten af familien blev boende hjemme i Danmark, særligt når ens forældre blev alvorligt syge, eller andre større begivenheder fandt sted. Så var man pludselig langt væk. I de perioder, hvor Johanne og Carval boede i hvert sit land, var savnet også stort, og i en tid uden internet og mobiler fløj breve, hilsner, postkort og fotos med længsel og savn flittigt på tværs af verden og landegrænser.
Skrevet af Museeumsinspektør Lisbeth Hollensen fra Forstadsmuseet